Ginko

Porodica: Ginkogoaceae

Latinski naziv: Ginko biloba

Stanište: parkovna vrsta koja dobro podnosi različite kiselosti tla, voli osunčana mjesta i procijedita tla

Vrsta golosjemenjače koja spada u listopadno drveće i jedinstvena je vrsta iz porodice jer nema živućih rođaka. Stabla mogu narasti u visinu od oko 35 metara, a promjer debla može biti i preko dva metra. Može postići starost do 1000g. Grane najčešće rastu uspravno, a krošnja ima oblik čunja.  Listovi su zelene boje, a u jesen poprimaju žutu boju prije nego što otpadnu s grana. Imaju oblik lepeze, podijeljeni su na simetrične polovice i na obje strane su goli te imaju cjeloviti rub koji je širok od 5 do 8 cm. Listovi se nalaze na peteljki koja je duga oko 7 cm te su smješteni spiralno na granama.

Ginko je dvodomna biljka, stoga se razlikuju muški i ženski primjerci. Muški cvjetovi karakteristični su po tome što se nalaze u visećim cvatovima koji su dugi od dva do tri cm, a ženski cvjetovi se drže na dršci te nastaju u pazušcu ljuskastih zalistaka. Plodovi su veličine šljive, okruglog oblika i unutar srebrnastog i mesnatog ovoja sadrže sjemenku. U jesen se u blizini ženskih stabala ginka širi i osjeća neugodan miris čiji su uzrok upravo plodovi koji dozrijevaju.

Ova jedinstvena vrsta drveta ostala je sačuvana u vrtovima japanskih i kineskih hramova. Ginko se u suvremenoj medicini cijeni kao sredstvo koje potiče prokrvljenost organizma.